“Wie zegt dat geluk niet te koop is, vergeet de puppies (Gene Hill)”

Bench training.

 Er zijn, in mijn ogen, veel voordelen aan een bench. De hond kan makkelijker bij de mensen blijven als er visite komt. Op vakantie is het erg prettig als je hond op een eigen plek kan slapen en alleen zijn. Het zindelijk maken van een pup verloopt prettiger, ook het alleen blijven is makkelijker aan te leren. Als we een BBQ hebben kan de hond bij onsblijven zonder dat we bang hoeven te zijn dat hij botjes of saté prikkers kan pakken. Komen er kinderen spelen dan loopt de hond geen risico om onderste boven gelopen te worden. Als je even niet kan opletten, b.v. eten koken, bedden verschonen, zit de hond toch veilig.
U ziet het er zijn genoeg redenen om een bench aan te leren, dit moet dan wel prettig gedaan worden.

Wat is een goede bench?
Er zijn veel verschillende soorten in de handel. Je hebt de stalen bench, met 1 deurtje of met 2 deurtjes, met stalen of hard plastic bodem. Er zijn lichtgewicht benches in de handel en je hebt een hard plastic bench, deze worden ook wel een vliegtuig benches genoemd omdat ze toegestaan zijn in het vliegtuig (mits er een stalen deurtje in zit). 
Het zal duidelijk zijn dat elke soort zijn eigen prijs heeft en er zijn wel eens leuke aanbiedingen.
Het voordeel van 2 deurtjes is dat je het wat makkelijker kan plaatsen in huis, ook als je de inrichting een keertje verandert.
Van een hard plastic bodem wil wel eens een stuk afbreken, een stalen bodem is ook beter schoon te houden.
De lichtgewicht zijn erg makkelijk mee te nemen, de stalen benches wegen echt heel wat. Natuurlijk is dit bij een kleine bench te verwaarlozen.
De hard plastic benches kunnen dus ook mee in het vliegtuig, mocht je vaak vliegen en de hond mee willen nemen. Let dan wel op dat je echt een vliegtuig bench koop!
De maat van de bench moet zo zijn dat de volwassen hond er in kan staan en zich kan omdraaien.
Er zijn ook beugels met drinkbakken te koop die je aan de bench kan bevestigen.
Er zijn ook benches te koop voor in de auto, zelfs met een schuine kant voor een 5e deur van de auto. Kijk hiervoor bij goede dierenspeciaalzaak.

Hoe begin je met de training?
Het hele gezin spreekt met elkaar regels af. Wie doet de training en houdt dan ook bij hoe ver de pup is. Mag de pup los in de kamer als er even iemand niet is. Hou allemaal in de gaten dat er water voor de hond is. Nou zo kan je nog veel meer dingen afspreken die voor jullie gezin belangrijk zijn. Een regel zou ik jullie willen adviseren: geen kinderen bij de bench, dat is duidelijk voor kind en voor de hond.
Leg een paar brokjes in de bench, maak een spoortje tot achterin. Het deurtje blijft gewoon open en de pup mag er gewoon weer uit. Zijn drinkensbak mag best in de bench staan, ook zou ik er een rubberen mat inleggen. Een roestvrijstalen bodem is niet echt prettig, en sommige honden vinden het geluid eng. Je kan er ook een kleedje inleggen als de pup zindelijk is.
Als de pup moe is van het spelen of wandelen, kan je hem in de bench leggen. Geef hem iets te knauwen en blijf er even bij knuffelen, zodat je zeker weet dat hij lekker blijft liggen. Als hij slaapt ga je rustig weg en laat je het deurtje gewoon open. Wordt de pup wakker dan ga je even met hem naar buiten voor een plas en wat er verder nodig is.
Je zal zien dat de pup steeds vaker zelf in de bench gaat liggen, soms kan je dan heel even het deurtje dicht doen. Voor de pup goed wakker is doe je het deurtje al weer open. Als je ziet dat de pup zelf de bench inloopt kan je daar het, met het gezin, afgesproken commando gaan gebruiken. Je kan dan rustig opstaan en als de pup lekker gaat liggen kan je er aan de achterzijde een brokje in doen. Dan doe je het deurtje rustig dicht en laat de pup eventjes alleen. Dit moet om te beginnen natuurlijk heel erg kort zijn. Als je terug komt doe je het deurtje open zonder iets te zeggen, de pup mag gewoon blijven liggen. Graag zelfs, dan weet je dat je de tijd iets langer kan maken.
Dit ga je heel rustig en langzaam uitbouwen.
Tijdens het eten aan tafel kan je de pup ook best in de bench doen, zet het dan wel in de buurt van de tafel voor het aanleren. Als dit goed gaat kan je de afstand tot de tafel groter maken. Uiteindelijk staat de bench daar waar je hem wil hebben.
Wat nou als de pup gaat piepen of janken?
Als de pup moeite heeft met het alleen zijn, dan is er niets met de pup aan de hand. Eigenlijk doet hij precies zoals het hoort, het is nu eenmaal een roedeldier. Boos worden heeft geen zin, hij heeft echt niet in de gaten dat hij iets doet wat 'fout' is.
Als je het goed beschouwd maken wij eigenlijk de fout, we hebben de tijd te lang laten duren of het deurtje te vroeg dicht gedaan. Maar goed ook wij mensen moeten het leren, dat maakt het zo ingewikkeld, 2 levende wezens die iets moeten leren.
De pup zit in de bench en piept, dan is het niet de bedoeling dat je het deurtje open maakt of geruststellend ga praten. Daarmee zou je het gedrag alleen maar belonen en dat beloonde gedrag zal de pup graag gaan herhalen. Dat helpt dus niet echt. Wel kan je een keer in je handen klappen waardoor de pup waarschijnlijk stil wordt en dan heb je mooi even de tijd om het deurtje, zonder veel aandacht, open te maken. De pup kan er dan gewoon uitlopen, geef de pup dan geen aandacht. Maar loop gewoon naar de voordeur, als de pup met je meeloopt kan je dat met je stem belonen. Je lijnt hem aan en laat hem even plassen.
Nu heb je wel geleerd dat je het deurtje nog niet dicht kan doen, dat moet je dan voor deze pup even aanleren. Deurtje met de hand dicht doen en weer open, even dicht houden en weer open. Dan doe je het even op het slotje en weer open en die tijd maak je langer. Is het deurtje op slot dan kan je iets lekkers geven. Het op slot doen van het deurtje wordt dan het seintje voor de hond dat er iets lekkers aankomt.
Dan pas kan je even weglopen, blijf wel zo dat de pup je kan zien, dan weer terug om het deurtje te openen. Daarna ga je de tijd van weg zijn langer maken en daarna ga je pas even de kamer uit.
Je merkt wel dat er soms veel tijd in gaat zitten, dat is nou eenmaal zo. Sommige honden kunnen het echter heel vlug leren, andere hebben meer tijd nodig. Nu heb je een hond voor meerdere jaren, je hebt er dus altijd plezier van als je het rustig aanleert. Ook je hond heeft er voordeel van.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een bench gebruikt wordt om je hond te stallen voor een aantal uren. De ruimte is daar niet groot genoeg voor. Heb je een actieve hond ga er dan b.v. buiten leuke oefenigen of spelletjes mee doen, maak zijn hersenen moe. In huis heb je dan een redelijk rustige volwassen hond.Ga je lange wandelingen maken of veel fietsen dan bouw je conditie op. Dat is helemaal niet erg je moet er dan alleen rekening mee houden dat je steeds verder en langer moet wandelen of fietsen.