“Dieren praten met de ogen vaak verstandiger dan mensen met de mond (Ludovic Halévy)”

Wat is een hond?
Een hond stamt genetisch af van een wolf. Dat genetische materiaal zorgt ervoor dat een hond nog bepaalde instincten heeft die van een wolf afstammen.
veel verschillende uiterlijkhedenEen is een roedel en in die roedel is er één de baas, die wordt de alfa genoemd. Die alfa wolf zorgt voor rust in de roedel en heeft het initiatief voor een aktie. Het is heel belangrijk om een goede alfa te zijn anders hebben alle honden in de roedel geen leiding in hetgeen er moet gebeuren, ze kunnen het namelijk niet alleen.
Als de leider niet goed leiding geeft zal een andere hond hem/haar van de troon proberen te stoten. Dit zorgt voor onrust in de roedel, want de andere honden weten niet wie er de leiding heeft. De alfa moet dus duidelijk stand houden. Dit doet hij/zij o.a via lichaamstaal of de beste plek in het territorium, een verhoging zorgt voor overzicht op de rest van de roedel.

Hoe werkt die lichaamstaal?
Die lichaamstaal werkt doordat honden van jongs af aan zien/ leren wat de gevolgen zijn van een bepaalde houding en het gedrag wat daar op volgt. Een volwassen hond laat door zijn lichaamstaal zien dat een pup niet moet klieren, doet die pup het toch dan krijgt hij flink op zijn kop. Als de pup dan afdruipt houdt de hond ook direct op. Er wordt dus niet door gemopperd.
Een hond die zich zeker voelt zal dat laten zien door een “hoge” houding aan te nemen. Daar tegenover staat dat een hond die zich niet zo zeker voelt dat zal laten zien door een “lage houding” aan te nemen. 
Honden leren lichaamstaal doordat ze jong kennis moeten maken met andere honden zodat ze de gevolgen ervan mee krijgen.
Dit noemen we socialiseren. Dat betekent dat we een pupje met heel veel verschillende dingen kennis laten maken. Het liefst niet alleen met dingen zoals een trein of een bus maar ook met kinderen en mensen. Honden zien kinderen namelijk niet als kleine mensen maar echt als een ander levend wezen. Wat ook geleerd moet worden is dat er honden zijn met een andere staart, kop, vacht, grootte etc. Wat bedoelt dat andere hondje nu als hij een bepaald gedrag laat zien?
Dit socialiseren kunnen we doen tot de hond 12 weken oud is. Daarna moeten we het nog wel bij houden maar echt hele nieuwe dingen worden niet makkelijk meer echt vertrouwd. Dat is dus erg belangrijk voor de start van de opvoeding. Na die 12 weken ben je niet klaar want alle dingen waar de pup kennis mee heeft gemaakt moet je onderhouden. Anders wordt hij toch nog bang van dat vreemde ding, b.v. een trein. Gelukkig wijst de wetenschap nu op de mogelijkheid om een hond die niet of minder gesocialiseerd is toch nog een heleboel socialisatie geleerd kan worden. Het duurt alleen langer en het wordt nooit zo gewoon als wanneer het bij een pup goed wordt gedaan. Maar er is nog wel veel mogelijk.

Hoe leert nu een hond?
Een hond leert van het gedrag wat hij vertoont en de gevolgen die het heeft voor hem. Als de hond er met je beste schoen vandoor gaat en je rent er achteraan dan is dat voor hem pure pret. De 1e reden voor die pret is: hij is toch sneller op zijn 4 pootjes dan de eigenaar. De 2e reden is: hij heeft alle aandacht, negatieve aandacht is ook aandacht. De 3e reden is: hij heeft het initiatief en bepaalt wat er gebeurt.
Zorg er dus de eerste periode voor dat hij niet bij je schoenen kan, dat voorkomt een heleboel problemen. Zijn er toch schoenen in dezelfde ruimte als de hond voorkom dan dat hij er mee gaat spelen. Dat kan je doen door hem een speeltje te geven waar hij wel mee mag spelen. Nu bepaal jij als baas waar de hond aan mag komen, dit maakt jou positie sterker.
Wat nu als de hond bv. een keertje op de bank springt? Meestal vinden we dat, als de hond nog een pupje is, niet zo erg, hij is nog klein en komt zo lief bij je liggen. Als de hond groter is heeft hij geleerd dat hij op de bank mag liggen. In het eerste stukkje hebben we geleerd dat een verhoging behouden is aan de leider van de roedel. Als wij als mens dan denken dat we hem daar zomaar vanaf kunnen sturen hebben we het mis, en mag de hond ons waarschuwen, omdat hij een ranghoge plek heeft, door zijn tanden te laten zien, dat we hem niet weg mogen sturen. Sturen we de hond dan toch weg dan kan de hond niet anders dan bijten. Volgens zijn genen de enige goede mogelijkheid.

Het is dus erg belangrijk om te weten wat je wel en niet met je hond kan doen.